ŞAİRKULDAMAD
Ana Menü

Çevrimiçi Kullanıcılar
Çevrimiçi Ziyaretçiler: 1

Çevrimiçi Üyeler: 0

Toplam Üye Sayısı: 2
En Yeni Üye: Murat-yuksel

Bizi Takip Edin
Bizi şu ağlardan takip edebilirsiniz :

ARPALAR ELA GÖZLÜM SENDE GEL MUAMMA GEL GÖR BENİ ŞAŞTIM KALDIM NEME GEREK

Makale Hiyerarşisi
Makaleler ana sayfası » DENEMELER » CUMA NAMAZI

CUMA NAMAZI





       "Cuma Namazı mümine bayramdır" demiş Peygamberimiz.   Her Mü'min  elbette  cuma namazını kılmaya gelmeli . Zira cuma namazının fazileti bütün ve büyük bir namaz  olduğunu her daima  duyarız. Namaza gelen Mü'min cemaatimizin emeli ilk saflarda  yerini alıp o günün  cuma namazı eda etmeyi arzular. Bundan dolayı da  camiye erken gelip, ön saflarda  yer tutmaya çalışır ,  ön sırada bir güzel yerini alır.
  Ezan okunur. Cumanın ilk dört rekat sünneti kılınır. İmam efendi hutbesini okumak için mimbere çıkar ve o güne uygun hutbesini okur.Cemaatte sakince dinler. Ardından, İmam efendi  cemaatinin önüne  geçip cuma namazının  Farzını  kıldırır.
   Farz Namazının bitimiyle, imamı takiben cemaatte  sağa sola selam verir. Daha müezzin efendi Kamed  duasını bitirmeden cemaatın bir çoğu yerinden kalkıp, camiden çıkış için cami dış kapısına yönelirler.
   Burada ki göze batan taraf, camiye erkence gelip,ön  safta yerini alan vatandaşta, cuma farzının bitimiyle  ayağa   kalkmıştır.  Oysaki cemaatin yüzde bir azınlığıdır dışarı çıkmak isteyenler. Geri kalan cemaat cuma namazının son sünnetine devam etmektedirler.
       Farz Namazının ardından ayağa kalkanlar başlarlar namaz kılanların arasından önünden sağından solundan dışarıya  çıkmağa yönelirler. Öyle zamanlar oluyor ki,bazı şahıslar bile bile namaz kılanların önünü keserek dışarıya yürüyorlar. Bir çokları namaz kılanları dahi rahatsız ediyorlar. Yani bir Cuma günü umulmadık bir kargaşalık oluyor caminin içinde.
   Oysaki cuma namazına gelen şahış namaz sonrasında nasıl hareket edeceğini gayet iyi biliyor.Eğer namazdan bir an evvel çıkma niyeti durumu varsa, olabilir!. O zaman kalsın geri safların birinde,namazını kıldıktan sonra, yavaşça bulunduğu  saftan kalkıp camiyi terk etsin. Hiç bir kişiyi rahatsız etmeden camiden çıkıp gitsin daha iyi hoş olmaz mı?..
   Hatta,öyle  zaman oluyor ki,İmam efendi on altı rekatlık cuma namazını bitirene kadar dolu olan cami cemaati, camiden çıkıp, cami boşalmış hele geliyor. Bir kaç yaşlı insan tesbih duasına kalmış görünür ortada....
   Sanıyorum  insanlarımız hala cuma namaznını faziletini tam ve dört dörtlük  anlamış değiller....


                                                                                                      18-08-2017




Yazar tinmaz - August 27 2017 1466 Okunma · Yazdır

Table 'sairkuldamaddb.fusion3t695_share_table' doesn't exist
Üye Girişi
Kullanıcı Adı

Parola



Parolanızı Mı Unuttunuz?
Buraya Tıklayın

En Son Makaleler
Ali Bayram
MANİLER
KÖROĞLAN
KORONA “ Covid-19”
GÜZELİM

Kısa Mesajlar
Mesaj göndermek için giriş yapmalısınız.

tinmaz
yazılmış 20 kitabım var yardımcı olacak bir yayın evi arıyorum.