ŞAİRKULDAMAD
Ana Menü

Çevrimiçi Kullanıcılar
Çevrimiçi Ziyaretçiler: 9

Çevrimiçi Üyeler: 0

Toplam Üye Sayısı: 2
En Yeni Üye: Murat-yuksel

Bizi Takip Edin
Bizi şu ağlardan takip edebilirsiniz :

ŞAŞTIM KALDIM SENDE GEL GEL GÖR BENİ MUAMMA ARPALAR NEME GEREK ELA GÖZLÜM

Makale Hiyerarşisi
Makaleler ana sayfası » DENEMELER » KARAMSARLIK

KARAMSARLIK

 


     İnsan yazım için güzel şeylerin seçilmesine özen göstermesi gerekir.Zira şen ve  güzel  başlangıclı yazımların doyumu  olmaz. Güzellikler iyilikler hep mutluluk kapılarını aralayanlardır.İnsanlar olsun  yazarlar  olsun hep bunu düşünürler düşünmeliler.
  Gel velakin şöyle kendini dinlediğinde,etrafına bakındığın da,hal ve gidişin önemini kavradığı da insan oğlu bu yukarıda ki vasıfları unutup, karamsarlığa kapılıp,  bir nevi karamsarlığa  ön ayak oluveriyor.
   Hayat oldukça  kısa.  Yaşam, becerene tatlı ve güzel.Kainat doyumsuz güzelliklerle dopdolu. Dört mevsimin dördünün de güzellikleri ayrı, ayrı ve de  doyum olmuyor.
  İnsan bazen düzensiz ayarsız tutumsuz olabiliyor.Zira nasıl bir günün içinde bir çok kez hava değişimi yaşanıyorsa,insan da yaşam gününün içinde bir çok kereler değişimleri yaşayabiliyor.İşte bu yaşamın içinde ki en göze batanı elbette karamsarlık zamanı veya dönemi.
   Niçin karamsarlık dersek?.Bunu anlatmak zor mu zor.Nedenini bilmek sırrına ermek hiçte kolay değil.Kısa bir zaman önce huzurlu,mutlu olan insan kısa bir zaman sonra karamsar olabiliyor. Bunun da türlü nedenleri var. Yalnız bu karamsarlığın da  bir çok yönleri var.Mesela ayağına taş takar morelin bozulur,bir an karamsarlığı yaşar duruma gelebilir.Bir bakarsın evinde ki zerre kadar bir olay bir hadise karamsarlığın anahtarı olabilir.Çevresinde ki insan- ların veya öteki sebeblerin biçimsiz halleri insanı  karamsarlığa itebilir.
   Başlıca bu nedenlerin sebep olduğu karamsarlığın yaşanması,bir çok kez insanı değişik hallere gark etmektedir.Öncelikle kendi şuurunu kayıp etmese de,bir şuur değişikliğe sebeb olabailir. Düşünce alanını iyice daraltabilir. yapacaklarını unutup,değişik hatalı durumlara düşebilir.
                                                                                                      --------------
Çevresinden kopuk hale gelebilir.Kaza mahiyetinde bir çok sakarlıklar yaşayabilir yaşatabilir.En kısası kendi hükmünü  kendi bilincini  zora sokabilir.
   Bundan dolayı bu karamsarlığın  fazlaca zararları olabilir.İnsanoğlu bu karamsarlık yükünü taşıdıkça uzun zaman  bocalama içinde kalabilir.        Yapacağını tam yapma olanağından uzaklaşır.Yaşam günü hora geçmez.  Zihin ve akıl dimağı yogun argın dönüşebilir.
   İşte biz insanların  karamsar olmaları,önce kendimize zararları olduğu gibi, zamanla çevremize de zararlarımız olacaktır. Demek oluyor ki karamsarlığın iyi bir hali olmadığı meydanda.
  Pekiyi karamsar olmamak elimizde mi?.Hayır denilebilir. Zira yukarıda da beyan etmeğe çalıştığım durumlarda insan karamasar olabiliyor.Karamsar olduğunda da bir çok yönlü  zarar ziyan içinde kendini bulabilir.
  Karamsarlık belki de tıp halinde  bir hastalık  olmayabilir. Tedavi olma durumu olmasa da, başlı başına  karamsarlıktan kurtulma çaresi olabilir. Hani buna çare ilaç gibi şeylerde ihtiyaç yok sayılabilir. Kendi bilincine sahip olan kişi bu karamsarlıktan kurtulma olanağını aradığı müddetçe bu karamsarlıktan kurtulma imkanı vardır.
   Bu karamsarlıktan kurtulma kolay olmasa da,kolaylaştırması kişinin kendi isteği arzusu,ve inancına göre olabilir.  Evet karamsarlığın temeli bir nevi can sıkıntısına yakın bir hali de var. Öncelikle bir çok yöne bir çok şeye boş verip, bu durmlardan kurtulmayı kendisine bir ders bir  görev bilmeli.İnancı sayesine olayın nelerden  sebep olduysa da onun devamını bitirmek,o hali o anda son- ladrma sevdasına inançla sarılmalıdır.
   Bunun daha bir çok yönleri olsa da,öncelikle kendisini dinleyebilecek bir serbestliğe kavuşturmalıdır. Bunların başında,kendi özverisiyle neşelenmeyi,"Müzik dinleme" biraz daha huzur ve mutluluğa yönelmesi,daha sonra  çevresindekilerle "boş boğazlıkta olsa biraz laflaması  gerekmektedir. Ve imkanlar dahilin de temiz havalı bir yürüşüş bir dolaşım  yapması en önemli unsurlardan biridir.Kişinin bu karamsarlığı tez elden kurtulması onun kendisine daha sağlam daha derin inanç kavramını yakalaması demektir. Sanıyorum karamsarlık bir bataklık misaline yakın olabilir.Nasıl bir bataklıkta her adımda insan içeriye doğru batıyorsa,karamsarlıkta aynen öyle  olsa gerek.
                                                                                          -------------------                                                                   
 Bu durumdan kurtulmayı düşünemeyenler,bir nevi bataklığın kıyısından içeriye doğru ilerlemesine benzemektedir. İşte o zaman kişi kurtulmaya çalışmıyorsa,karamsarlık  zamanda  karamsarlığa batmaya doğru ilerlemekte olduğunu unutmamalıdır.
   Uzun zamanlı bu karamsarlık zamanla kendi kendine gider ferahlaşırım veya durdukça ben bu karamsarlıktan kurtulurum düşüncesi pek doğru olmayabilir. Zira bu karamsarlığın sağlam bir  meyva içine düşmüş bir kurt gibi insanın içine de  bir kurt olur yerleşebilir.   Burası daha da kötü olur. Zira her derdin bir başlangıçı vardır. Fakat  bu karamsarlığında elbette bir yerlere bir emare bir dert  yapıp bırakacağı muhakkaktır.Bundan dolayıda olsa,insan ilk fırsatta bu musibetten kurtulmaya bakmalı.
   Bundan dolayı  ilk önce insan sıhhatini sağlığını bu gününü  yarınını düşün mesi gerekiyor. Bu bilinç içinde imkanlar dahilinde karamsarlığa bulaşmamak gerek. Böyle yazdım ama bende pek inanmıyorum. Biz ne kadar uzak kalmak istesekte, zamanı olunca o bizi buluyor.Bazen de tatlı canımızdan bezdiriyor hani. Gene de yüce Mevla'ya duacı olalım ki,böyle karamsarlıklardan bizleri sizleri ve onları  uzak eylesin..AMİN......

                                                                                       23-04-2016




Yazar tinmaz - July 02 2016 1622 Okunma · Yazdır

Table 'sairkuldamaddb.fusion3t695_share_table' doesn't exist
Üye Girişi
Kullanıcı Adı

Parola



Parolanızı Mı Unuttunuz?
Buraya Tıklayın

En Son Makaleler
Ali Bayram
MANİLER
KÖROĞLAN
KORONA “ Covid-19”
GÜZELİM

Kısa Mesajlar
Mesaj göndermek için giriş yapmalısınız.

tinmaz
yazılmış 20 kitabım var yardımcı olacak bir yayın evi arıyorum.