ŞAİRKULDAMAD
Ana Menü

Çevrimiçi Kullanıcılar
Çevrimiçi Ziyaretçiler: 1

Çevrimiçi Üyeler: 0

Toplam Üye Sayısı: 2
En Yeni Üye: Murat-yuksel

Bizi Takip Edin
Bizi şu ağlardan takip edebilirsiniz :

ŞAŞTIM KALDIM SENDE GEL ARPALAR GEL GÖR BENİ ELA GÖZLÜM MUAMMA NEME GEREK

Makale Hiyerarşisi
Makaleler ana sayfası » DENEMELER » BİZ NEDEN BÖYLEYİZ

BİZ NEDEN BÖYLEYİZ



 

Ben de bilmiyorum!.Gerçekten biz neden böyleyiz?. Ama neremizce böyle, hangi halimizle  biz böyleyiz?.  Elbette biz neden böyleyiz deyince çok,hem de çook  kapsamlı bir alanı kapsayan bir soru.
   Öncelikle insan oğlu olarak biz neden böyleyiz?  Hangi yönümüzden bakılırsa bakılsın,düşündürücü şaşırıcı şaşırtıcı hayret edici dahası mutlu edici  sevindirici olduğu kadar da üzücü düşündürücü hallerimiz var.
   Hani oysa ki,biz insan oğlu kainattaki yaratıkların en akıllısı en fikirlisi olduğumuz gibi, üstün vasıflı canlı  olarak bellenmişiz.Ama baktığımız zaman bu insan oğlu inanılmayacak  hallerin durumların  sahibi olmamızdan dolayı  kendimiz hayretler içinde kalırken, yukarıda ki soruyu ister istemez"Biz neden böyleyiz?   sorusunun cevabını  da arıyoruz.Oysaki kendimize baktığımızda bu sorunun cevabı biz insanlaın yaşamında gidişatında ömründe  bulunmaktadır.Ama gene de soruya tam cevabı bulmamız için  bazı halleri dillendirmemiz gerekli görüyorum.İnşallah beceririm.
  Öncelikle tüm canlılarda bir hırs bir kıskançlık mevcut.Elbette bunun sebebi olsa olsa menfaat için yorumu olabilir. Ama tüm canlıların  çoğu o an yaptıkları hırs kıskançlıklar sadece bir  karın doyurmak,bir  rızk için olduğunu biliyoruz. Bulunduğu  o an bulduğunu kapmak için uğraş veren bu canlılar  belki de yarınını,karşısındakinin hak ve hukukunu düşünmüyor,düşünsede karanlık duygular onu hırs aleminde duyarsız davranmasına sebep oluyor.
 Bu gün bu kadarla doyunayım da Allah kerim demeden, rakibine üstünlük sağlayıp rızkını kapmaya çalışıyor.Zira onun kapamadığı elinden giderse bir başka bulacağını fikir edemez olur.Belki de,az ilerde bir başka bulabileceğini de akıl edemez  İşte canlıların   en basit halleri böyle kabul edersek zor olan biz insan oğlu için mi  geçerli acaba diye düşünüyorum da..
   Ya  insan oğlunun halleri de tüm canlılara yakın olduğunu görüyoruz biliyoruz, çoğunlukta da yaşıyoruz. Pekiyi her canlı bir  günlük rızk için o haylazlığı yapıyor da biz insan oğlu neden sınırsız zamansız bir ömür boyu ayarsızlık yapıyoruz.
  Madem!,  tüm canlılar gibi bizlerde ölümlü   fani olduğumuzu  biliyoruz, görüyoruz da,neden hemcinslerimize türlü çeşit hilelelr hurdalar yapıp birbirimizin canını yakıp sıkıp yıkıyoruz. Neden elin hakkını çalıp çırpıyoruz?, neden bile bile kul hakkı yiyip,daha ölmeden yarın mahşerde ki sorgu sualden korkuyoruz?.Neden Cehennem azabına yakın duruyoruz.Cennetin güzel iyi olduğunu duyuyoruz da neden hala bir dünyalık için Cennetten uzak kalmaya çalışıyoruz.Tüm düşünceler tüm  uğraşlarımız,tüm  yaptıklarımız bir dünya menfaati için olsa gerek?.Dünya menfaati olsa bile yalan fani olduğunu da  biliyoruz.Hala haddimiz dışına  kucak açıyoruz.
   Hep nasihat dinleriz,hep nasihat  söyleriz, dünya fani, insan oğlu fani, dünya yalan tüm canlılar bu gün var yarın yoklar.Buna mukabil sağ duyumuzun sonuna ermeden  yan düşüncelere gark olur birde  çıkar ararız.
   Pekiyi bu hal içinde çıkar aramamız doğrumu?.Sağ duyusuna inanmış çok dahi doğru olmadığını  söyler.Ama biz hala inanmışlığa sığınarak aklımızın doğrusuna gitmeye çalışırız.
+-  O iyi  bir insandı.Yıllardır tanırdık.İyi insan emin kişi bilirdik toplum olarak.Ama o son güne erdiğimizde yanıldığımızı anladık.Ona dernek marketini emanet etmiştik.Bir yıldırda idare ediyordu görünüşe göre.
  Toptancıya her mal ısmarladığında,yüklü mal geliyordu markete.Satılıp satılmamasına bakılmadan.Ve son zamanda bu üye aramızdan başka bir şehire taşınarak ayrılık oldu.Tabii yönetim markete bir başka üyeyi münasip gördü, sorumluluğu ona verdiler.
   Bir zaman sonra bu yeni üye,bakıyor ki fazla mal kullanım miadları bitmek üzere malları geri alması için toptancı ile konuşuyor.
  Mal sahibi olan toptancı bizzat kendisi geliyor şehrimize.Bizim yeni arkadaş ile başlıyorlar münakaşaya.En sonunda yönetim el koyuyor duruma.Durum anlaşılıyor ki,giden vatandaş ısmarladığı mal karşılığı,toptancıdan iyi bir bahşiş adı altında mal ve para alıyor.Şimdi geri gidecek miadı dolmuş malları toptancı pek istemiyor.Toptancı diyor ki, siz ısmarladınız ben getirdim. Hem  de bahşişli olarak verdim, benden alışveriş olsun diye. Şimdi bu mallar geri gelirse mallar hem miadları dolmak üzere hem de verdiğim bahşişler benim kârımı alıp götürüyor şimdi ne olacak?....

Yazar tinmaz - August 03 2014 2556 Okunma · Yazdır

Table 'sairkuldamaddb.fusion3t695_share_table' doesn't exist
Üye Girişi
Kullanıcı Adı

Parola



Parolanızı Mı Unuttunuz?
Buraya Tıklayın

En Son Makaleler
Ali Bayram
MANİLER
KÖROĞLAN
KORONA “ Covid-19”
GÜZELİM

Kısa Mesajlar
Mesaj göndermek için giriş yapmalısınız.

tinmaz
yazılmış 20 kitabım var yardımcı olacak bir yayın evi arıyorum.