ŞAİRKULDAMAD
Ana Menü

Çevrimiçi Kullanıcılar
Çevrimiçi Ziyaretçiler: 1

Çevrimiçi Üyeler: 0

Toplam Üye Sayısı: 2
En Yeni Üye: Murat-yuksel

Bizi Takip Edin
Bizi şu ağlardan takip edebilirsiniz :

NEME GEREK MUAMMA SENDE GEL ELA GÖZLÜM ŞAŞTIM KALDIM ARPALAR GEL GÖR BENİ

Makale Hiyerarşisi
Makaleler ana sayfası » DENEMELER » FRANSA DA BİZ TÜRKLER-3

FRANSA DA BİZ TÜRKLER-3

3.NESİL.
              Fransa da üçüncü nesil yeni yeni topluma karışmak üzere. Kız olsun erkek olsun,sıfırdan başladığı burada ki hayatını çevresine merak(!) ederek sürdürmeyi istiyordu.Zira geride beraber yaşadığı birinci ve ikinci nesillerin durumları onların bu günkü gelişatına uymuyor,benzemiyor,  gidişatı beğenmiyor,hatta onları hor görür bir hali olduğuda gözden kaçmıyordu.
   Kızlar veya erkekler öncelikle özgürlük istiyorlardı.Hani çevresinde veya son model Türk kanallarında ki  dizilerdeki insanlar gibi.Onlarda hayatı bir dizi şeklinde görüyor aynısını yaşamak istiyorlardı. Yanmış ocağı döşenmiş bucağı  ebedi olmasını arzular gibiydiler.Fakat her şeyin bir haddi bir hududu vardı.Kızlar olsun erkekler olsun evlenmesi gerekti. En azından bir yuva sahibi olmaları gerekti.Ama yuva sahibi olmak onlara vız geliyor,onlar hayallerinde ki yaşamı istiyorlardı.
   Gezmek tozmak sağda solda dolaşmak, değişik görüşler içinde çeşitli  halleri arzulamaları  tamamen dağınıklığı  onaylıyorlardı. Yalnız arkada  ki birinci ve ikinci nesil hala Türk adet ve örflerini  yaşamak ve ileriye taşımak  istiyorlardı.
   İşte bir çok  evdeki bu çelişkili hal,evde bazı karışıklıkları  meydan getiriyorlardı.Kız çocukları  görücü usulüne yanaşmıyorlardı.”Tabii bu herkes için geçerli değildi”.fakat ailevi baskılar  biraz zoraki evlenmelerine sebeb oluyor,bu gibi evlenmelerin birazı kısa ömürlü olup sona eriyordu.Yeni yeni sorunlara kapı aralıyorlardı.
   Kız çocukları için damat adayları ekseri Türkiye’de  bulunan hısım akraba  gençlerinden oluşmaktaydı.İşte iki gencin tanışmadan bilişmeden evlenmeleri  de zaman zaman göze batıyordu. Gene de erkeklere bakarak kız çocukları biraz daha uysal görünüyorlardı.
   Erkek gençlere gelince,hayata giriştikleri okul çağlarını değersiz bilip önemsizce sona erdirenleri vardı.okumak  yazmak,okul hayatı  onlara zor geliyordu.
    Öncelikle aile desteği yoktu. Aynı sınıfta bir kaç devletin gençleri vardı. Yabancıların çok olması Fransada ki bazı Fransızların eşkare ırkcılığa  yönlenmesi gençlerin okuma arzularını sıfırlayıp, değişik  halleri benimsemelerine sebeb oluyordu.
   Bir zaman baba himayesinde yaşayan ardından bazı sorunlar nedeniyle kendi başına kalmasına ramak kalan, bu sefer de hayatın bu kadar zor olduğunu  görünce  başladılar  salpalamaya.
  Baba himayesinde  bu gençlerin  girip çıkıp dalmadığı haller kalmamıştı. Hatta öyleleri bekar iken çoluk  çocuk sahibi oluvermişlerdi  bile.Kimileri de Türkiyeden getirme hısım akraba kızlarıyla evlenmiş, bu beklenmedik evlilik  bazı gençlerde çok başka değişikliklere neden olmuştu. Kimisi de tam olmasa da tahsil nedeniyle daha olumlu gitmeyi  başarmış sayılıyordu yolunu yordamını.
   Oysaki daha üçüncü nesil girdikleri bu hayat yolunun daha başında sayılırlardı.Ama  beklenen başarılar fazla değildi. En acısı birinci ve ikinci nesili kaygulu bir hale sürüklüyordu ,bu  üçüncü nesilin  halleri  gidişatları.
   Burada göze çarpan acı durum, birinci nesil ikinci nesilden,ikinci nesil üçüncü nesilden kopuk bir yaşam içinde olmaları, Ne bir babanın istediği olmuş,ne ikinci nesilin arzusu kendisine uymuş ,nede üçüncü nesilin gidişi iki nesilin  amacına yakışmış. Netice olarak görülüyorki en küçük toplum bilinen aile,toplumu birbirinden kopuk bir hale gelmiş  durumda.


Yazar tinmaz - July 12 2014 1957 Okunma · Yazdır

Table 'sairkuldamaddb.fusion3t695_share_table' doesn't exist
Üye Girişi
Kullanıcı Adı

Parola



Parolanızı Mı Unuttunuz?
Buraya Tıklayın

En Son Makaleler
Ali Bayram
MANİLER
KÖROĞLAN
KORONA “ Covid-19”
GÜZELİM

Kısa Mesajlar
Mesaj göndermek için giriş yapmalısınız.

tinmaz
yazılmış 20 kitabım var yardımcı olacak bir yayın evi arıyorum.